VDI vs RDS | CBS


VDI vs RDS

 

Στην προηγούμενη ενότητα εξηγήσαμε τι είναι το Virtual Desktop Infrastructure (VDI) και ποια είναι τα κατά την γνώμη μας τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του.

 

Πόσο διαφορετικό είναι όμως σε σχέση με ένα RDS (Remote Desktop Services) περιβάλλον και ποιο τελικά ταιριάζει σε κάθε περίπτωση;

 

Όπως αναφέραμε το VDI περιλαμβάνει χρήστες που τρέχουν σε εικονικούς υπολογιστές μέσω Virtual Machines (VMs) που φιλοξενούνται σε ένα ή και περισσότερα Data Center (DC).

Σε μια VDI υποδομή, κάθε χρήστης έχει ένα αποκλειστικό VM στο οποίο μπορεί να εκτελεί ένα λειτουργικό σύστημα (Windows, Linux etc.), παρέχοντας την ευελιξία ενός απομονωμένου περιβάλλοντος.

Μπορούν πολύ εύκολα να εγκατασταθούν ή αφαιρεθούν εφαρμογές καθώς υπάρχει κεντρική διαχείριση αυτών των VMs. Επίσης το VDI είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν οι επιχειρήσεις ασχολούνται με κρίσιμα και εμπιστευτικά δεδομένα που απαιτούν διαχωρισμό.

 

Το RDS (Remote Desktop Services) από την άλλη αναφέρεται στις δυνατότητες του Microsoft Windows Server που επιτρέπει στους χρήστες να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση σε εφαρμογές και εικονικούς υπολογιστές Windows. Οι χρήστες έχουν πρόσβαση στους πόρους που βρίσκονται στους διακομιστές RDS μέσω κοινόχρηστων εικονικών μηχανών.

 

 

Ποιες είναι όμως οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δυο περιβάλλοντα
 

Σε ένα VDI περιβάλλον, μια ομάδα εικονικών επιφανειών εργασίας δημιουργείται χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό Virtualization.

Αντίθετα το RDS, περιορίζεται μόνο σε  Windows Server, ενώ το VDI μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα ή μια οποιαδήποτε εφαρμογή.

 

Το RDS εκτελείται σε έναν μόνο Server και οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε αυτόν μέσω δικτυακής σύνδεσης και Remote Desktop Protocol. Στο VDI, κάθε χρήστης λαμβάνει τον δικό του VM. Αυτό δίνει την δυνατότητα της μοναδικότητας (ως ένα βαθμό) του κάθε VM και τον εγκατεστημένων εφαρμογών.

 

Η διαχείριση απλοποιείται δραματικά με το VDI, καθώς το κάθε VM δημιουργείται και ενημερώνετε από ένα πρωταρχικό Image. Όταν χρησιμοποιείτε το RDS, η επιφάνεια εργασίας που διαμορφώνετε στον διακομιστή δημιουργεί πολλαπλά Sessions που παρουσιάζονται στους χρήστες με όλες τις σχετικές εφαρμογές και δεδομένα. Στο VDI έχουμε την δυνατότητα για πολλαπλά διαφορετικά τροποποιημένα περιβάλλοντα. Αυτό δίνει την δυνατότητα ανά ομάδα εργασίας να υπάρχουν μόνο οι απαραίτητες εφαρμογές και τροποποιήσεις.

 

 

Ποια όμως είναι τα θετικά του RDS;
 

  • Απλότητα
    Το RDS είναι πιο απλό στη ρύθμιση και νέοι χρήστες μπορούν να προστεθούν μέσα σε λίγα λεπτά.
    Στο VDI από την άλλη χρειάζεστε μια εξειδικευμένη εσωτερική ομάδα ή εξωτερικές υπηρεσίες IT για να ρυθμίσετε και να διαχειριστείτε τις διάφορες εικονικές μηχανές και συστήματα.
     
  • Μειωμένο κόστος
    Το κόστος αδειοδότησης για τις RDS λύσεις ελαχιστοποιείται και οι απαιτήσεις των διακομιστών καθώς και του υπόλοιπου Hardware δύναται να είναι χαμηλότερες.
     
  • Ευκολότερη συντήρηση
    Η συντήρηση του RDS είναι συχνά ταχύτερη και ευκολότερη.
    Δεδομένου ότι το VDI έχει σημαντικά περισσότερα στοιχεία που πρέπει να διαχειριστεί και να συντηρεί κάποιος, αυξάνει και την δυσκολία στην συντήρηση. Ωστόσο είναι σημαντικό να αναφέρουμε και πάλι πως πολλές εργασίες μπορούν να γίνονται χωρίς ο τελικός χρήστης να καταλαβαίνει κάτι. Αυτό σημαίνει πως αν και ποιο σύνθετη συντήρηση τελικά μπορεί να έχει σημαντική διαφορά στο Downtime των υπηρεσιών κατά τις όποιες εργασίες.

 

 

Ας δούμε και τα αρνητικά του RDS:

 

  • Απόδοση υποδομής
    Εάν ένας μεγάλος αριθμός χρηστών χρησιμοποιεί το σύστημα ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην απόδοση της υποδομής.
     
  • Περιορισμοί λειτουργικών και εφαρμογών
    Όπως αναφέραμε απαιτείται να υπάρχει λειτουργικό Microsoft Windows εγκατεστημένο στον Server και Remote Desktop Protocol στον Client. Επίσης πολλές εφαρμογές που μπορεί να μην είναι συμβατές με τις εγκατεστημένες εκδόσεις / λειτουργικά είναι πολύ πιθανόν να μην μπορούν να εκτελεστούν σωστά.
     
  • Εξατομίκευση
    Υπάρχει ελάχιστη δυνατότητα για εξατομίκευση της υπηρεσίας καθώς όλοι οι χρήστες χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα και αυτό τους καταστεί δέσμιους μιας και μόνο επιλογής.

 

 

Με βάση τα όσα είπαμε λοιπόν ποιος είναι ο «νικητής»;
 

Όπως σε πολλές περιπτώσεις στην ζωή έτσι και εδώ το «one shoe fits all» δεν μπορεί να σταθεί. Εάν επιθυμείτε κάτι οικονομικό, με πολλούς χρήστες που δουλεύουν τις ίδιες ή παραπλήσιες εφαρμογές και χωρίς μεγάλες απαιτήσεις απόδοσης τότε το RDS μπορεί να είναι η λύση στην εξίσωση.
 

Αν από την άλλη θέλετε μια ουσιαστική λύση με όλα τα οφέλη προαναφέραμε προκειμένου να αναβαθμίσετε την ποιότητα των υπηρεσιών σας, όπως:
 

  • Πολλαπλά λειτουργικά και εφαρμογές ανά χρήστη με πλήρη εξατομίκευση
  • Μειωμένα έως μηδενικά Downtime στις υπηρεσίες σας
  • Απλοποιημένη και κεντρική διαχείριση των πόρων και των δυνατοτήτων ανά χρήστη ή ανά ομάδα
  • Δυνατότητα για άμεσα αντίγραφα ασφαλείας
  • Ασφάλεια καθώς έχετε πλήρη έλεγχο του τι μπορεί και τι όχι ο κάθε χρήστης να κάνει
  • Δυνατότητα για Scalability ανά πάσα στιγμή και με μικρότερο πιθανά effort

 

Τότε το VDI είναι η απάντηση και μακροπρόθεσμα θα αποδειχθεί πως αξίζει αυτή την αρχική επένδυση.

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.